het enige wat er nog aan ontbreekt is dat mijn naam er niet bij staat.

cultural-fit-cover-640x418Als je als recruiter zo’n reactie ontvangt van een sollicitant, dan versta je de kunst van goede arbeidsmarktcommunicatie. Maar de werkelijkheid van het werven is heel anders, zo blijkt uit het jaarlijks kandidatenonderzoek van HR dienstverlener Unique, waaraan 1.161 werkzoekenden hebben meegewerkt. Vacatureteksten bieden meestal onvoldoende informatie over de functie, vindt een meerderheid van de sollicitanten. Zo’n 53% zegt het ‘lastig’ te vinden om op basis van een vacaturetekst een oordeel te vellen over de potentiële match tussen hen en de functie.

Directe werving is de meest ultieme vorm van niche-marketing. Bij het schrijven van een vacaturetekst moet je in de huid kruipen van die éne sollicitant die je het liefst aan de haak slaat en vervolgens moet je je baanpropositie volledig concentreren op dat profiel.

Veel wervingsuitingen richten zich op een te brede doelgroep en zijn in feite niet meer dan ingekorte versies van standaard functieomschrijvingen. Geschikt voor velerlei doeleinden, behalve voor communicatie met dat éne niche op de arbeidsmarkt. En dat is jammer, want als je vacatureboodschap de ideale kandidaat bereikt, dan moet je dat momentum ook maximaal benutten. Dan moet er een soort ‘a-ha-erlebnis’ ontstaan, een gevoel van herkenning: “ZE HEBBEN HET TEGEN MIJ.”

Recruiters die moeite hebben met het vinden van de juiste kandidaat hebben doorgaans de neiging om nog meer media in te zetten, terwijl betere vacatureteksten die de juiste mensen raken en tot beweging aanzetten een veel effectievere én efficiëntere oplossing bieden.

Ton Brinker
beet! arbeidsmarktcommunicatie
www.beetamc.nl